divendres, 5 de febrer del 2010

XARXES

[HOMILIA DG-TO-C05 (Lc 5, 1-11)]

Simó no hi era entre la gent que s'aglomerava sobre Jesús per escoltar-lo. On era, doncs, Simó? Simó estava treballant, que és el que feien els pescadors decents del llac de Galilea a aquelles hores del matí. On havia de ser, si no? Simó, com tants d'altres, venia d'encallar la barca a la sorra i s'entretenia a rentar les xarxes per l'endemà.

Simó no va anar a buscar Jesús, no era dels qui el seguien i l'escoltaven... Simó havia trobat el seu lloc en el món entre les xarxes. I és aquí on Jesús el va anar a buscar. M'atreveixo a dir que és per això que Jesús el va anar a buscar. No consta que Jesús cridés a cap d'aquells que l'havien seguit fins el llac i que l'escoltaven atentament des de la sorra estant, sinó a Simó, que ni li anava ni li venia.

Una vegada, un jove amb lleugeres inquietuds metafísiques em va dir: "quan sigui més gran, si no he trobat res millor, potser em faig jesuïta". Li vaig dir: "si quan siguis més gran no has trobat res millor, és que no serveixes per a ser jesuïta". Valgui el cas d'aquest jove per il·lustrar una certa manera que tenim de prendre'ns el seguiment de Jesús: com un plat de segona taula, com aquell pot de cigrons en conserva que treiem quan ja no ens queda res més a la despensa.

Jesús no busca adeptes a la seva causa, Jesús busca deixebles per a la causa del regne de Déu i aquesta causa mereix els millors pescadors, els millors experts en xarxes. Jesús coneix i valora les moltes hores grises que Pere ha passat calant i recollint les xarxes. Són aquestes hores grises darrera les xarxes les que ens preparen remotament per poder oferir a Déu el millor que tenim, el que necessitem per a viure, i no només la bona voluntat i allò que ens sobra.

Vols anar a Haití a ajudar? Vols ser tan "invictus" com el Nelson Mandela? Vols descubrir la vacuna contra la malària? ... Doncs comença a rentar les xarxes, un dia rere l'altre, amb tot l'amor, amb tota la solidaritat, amb tota la bona voluntat de la que ets capaç.

Com ha fet el Ramir, durant 30 anys, treballant de capellà obrer a les fàbriques de l'extrarradi metropolità, abans de ser enviat a Haití a cooperar amb Fe y Alegría. Com ha fet la Mercè, durant 30 anys, treballant de metgessa a les urgències de l'Arnau de Vilanova, abans d'anar a cooperar a l'hospital de Goundi, al Txad. Com ha fet el Nicolàs, durant 30 anys, treballant de capellà i bisbe a la diòcesi de Palència, abans de renunciar a l'episcopat i anar a viure amb els més pobres de la selva boliviana. Etc.

Quan siguis un expert en xarxes, quan tinguis les mans curtides de tant raspallar les cordes, quan hagis tastat la fel amarga del pecat en la teva pròpia carn... potser aleshores Jesús se t'acosta i et diu: "ara sí, amic, ara segueix-me, ara deixa-ho tot, ara puc convertir un pecador com tu, expert en xarxes, en un pescador d'homes".

I aleshores, potser, deixaràs les xarxes i el seguiràs.

1 comentari:

Anònim ha dit...

En el silenci i la foscor, les arrels foraden la terra