diumenge, 12 de novembre del 2006

“XVR”: Francesc Xavier, un sant sense fronteres.
Una obra de teatre sobre Sant Francesc Xavier, en ocasió del Cinquè Centenari del seu naixement (1506-2006).

RESENYA: Jesuïta, missioner, navarrès universal, patró de les missions catòliques i de les agències de turisme, precursor de la multiculturalitat i el diàleg interreligiós. Va recórrer més de cent mil quilòmetres, a peu o per mar, i va unir en la seva persona dos mons tan fascinants com allunyats en l’espai i en la mentalitat. D’una banda, representa l’occident renaixentista en el seu desig immoderat de superar barreres i d’obrir nous horitzons. D’altra banda, Francesc Xavier representa també a un Orient captivador tant per la seva rica tradició espiritual com per la seva saviesa mil·lenària.

L’obra de teatre parla de la transformació d’una persona que té el coratge d’abandonar les pròpies seguretats per seguir les petjades d’un Déu que depassa sempre les fronteres que volem imposar-li. Francesc Xavier va començar batejant els indis a milers i va acabar a les portes de la Xina, despullat ja de tot paternalisme, disposat a escoltar abans de parlar.

REPRESENTACIONS: L’obra es representarà al teatre de l’Acadèmia Mariana de Lleida i la seva estrena està prevista pel proper dissabte dia 2 de desembre de 2006 a les 18h, vigília de la festa de Sant Francesc Xavier. Hi ha programada una altra representació el mateix dissabte dia 2 a les 21h, així com el diumenge dia 3 de desembre a les 18h.

Està previst que es puguin fer més representacions al llarg del primer trimestre de l’any 2007 segons demanda, posant un accent especial en aquelles escoles que hi estiguin interessades. Per a més informació adreçar un mail a: infoxavier@gmail.com

DADES ARTÍSTIQUES: L’obra es desenvolupa en 10 escenes i té una duració aproximada d’una hora i deu. Hem pretès fer compatibles la seriositat de l’evolució personal de Xavier, amb l’humor i l’agilitat en els diàlegs. El guió ha estat traduït i adaptat al català per Marc Vilarassau, jesuïta, a partir d’una obra escrita en francès per l’autor Fabrice Hadjadj que porta per títol: “À quoi sert de gagner le monde. Une vie de saint François Xavier”. El director és el Sr. Jaume Belló, professor de l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, i membre de la Companyia de Teatre de Carrer “Xip Xap”. Els actors són: Víctor Polo, Toni Vílchez, Anna Lloveras i Marc Vilarassau. El Col·legi Claver ha elaborat l’escenografia i el grup de teatre Xip Xap ha cedit gentilment el vestuari. La Sra.Trini Catalan ha portat amb gran diligència bona part de les gestions, i el Marc Cañelles ha dissenyat amb gran encert la propaganda.

PROMOCIÓ: En l'apartat dels promotors cal esmentar la Companyia de Jesús a Catalunya, la Diputació Provincial de Lleida, així com l'Institut Municipal d'Acció Cultural de la Paeria de Lleida. Hem rebut igualment el patrocini privat de Catafruit, Gardeñes Constructors, Fundació Sorigué, Hispano Igualadina, Iltrida Viatges i Parrot Pintors. Altres promotors han volgut restar en l'anonimat. Gràcies a tots ells.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Ei marc, endavant amb l'obra!, tskv!